Asennusohjeet

Aidan asennukseen tarvitaan yleensä kaksi henkilöä.

Tarvittavia työvälineitä
kynä, mitta, linjalanka, akkuporakone + ruuvauspäitä, leka, lapio, vesivaaka, rautakanki, saha, vasara, poranterä, jakoavain.

Katso asennusvideo täältä.
Lataa tulostettava asennusohje tästä.
Saatavilla olevat varusteet ja asennustarvikkeet löydät täältä.

 

Aidan asennus Kruunuaidan teräksisillä avohahlomaajaloilla

Teräsmaajalkaa ei saa lyödä talon viereen, koska talon salaojat ja eristeet voivat vaurioitua. Talon viereinen elementti kiinnitetään lähtökohtaisesti aina talon seinään kiinni L-kiinnikkeillä, jolloin siihen ei tule tolppaa.

  1. Asennetaan linjalanka merkkikeppien väliin n. 20 cm korkeudelle.

    Kruunuaita, asennus, kuva 1
  2. Teräsjalka lyödään lekalla maahan avohahlo aitalinjan suuntaan. Teräsjalka uppoaa hyvin multaan, saveen, hiekkaan, soraan ja muuhun pehmeään maahan.
     
  3. Jos teräsjalka ei uppoa hyvin, niin maassa voi olla juuria, kiviä, tai rakennusjätettä. Esteet voi poistaa rautakangella tai lapiolla. Syntynyt monttu täytetään ja tampataan tiiviksi ennen teräsjalan lyömistä. Jos teräsjalka ohjautuu vinoon, niin tolpan saa aina käännettyä suoraan. Tolppaa voi kääntää avohahlon suunnassa vapaasti ja toisessa suunnassa taivuttamalla teräslevyjä tarvittavaan suuntaan. Voit myös oikaista aitaa jälkikäteen, katso siitä video täältä.
     
  4. Tolppa ruuvataan ensin toiseen teräslevyyn pystysuoraan aitalinjan suunnassa. Seuraavaksi tolppa säädetään pystysuoraan sivusuunnasssa, tarkistus vesivaakaa käyttäen. Kiinnitetään toisen puolen ruuvit. Korkeissa aidoissa tolpan kiinnitys voidaan varmistaa myös läpipultilla teräsjalkaan.
     
  5.  Seuraava teräsjalka lyödään niin, että tolppien väliin jää n. 2015 mm. (Vakioelementtien pituus on 2000 mm ja L-kiinnikkeet vievät 12 mm, jos kiinnikkeet jätetään tolpan ja elementin väliin.) Jos L-kiinnikkeet kiinnitetään ensin elementtiin, eli jos kiinnikkeet eivät tule tolpan ja elementin väliin, tällöin etäisyydeksi riittää 2005 mm.

    Kruunuaita, asennus, kuva 2
     
  6. Elementti asetetaan tolppien väliin neljällä L-kiinnikkeellä (suuret kuudella). L-kiinnikkeiden paikat mitoitetaan elementin runkolautojen kohdalle. Elementin alle on syytä jättää noin 15-20 cm maavara. Ensin ruuvataan L-kiinnikkeet tolppiin ja sen jälkeen elementti nostetaan paikoilleen ja kiinnitetään vaakasuoraan. Vaihtoehtoisesti L-kiinnikkeet ruuvataan ensin elementtiin, jonka jälkeen elementti nostetaan paikoilleen ja ruuvataan kiinni. Katso asennusvideo täältä.

    Vinkki: Kevyet elementit voi kiinnittää ensin vain toisesta päästä, minkä jälkeen toisen pään kiinnittäminen vaakasuoraan helpottuu. Elementin alla voidaan käyttää sopivan korkuista tukea. Tarvittaessa elementtejä voi lyhentää ja muokata erikoispaikkoihin sopiviksi.

    Kruunuaita, asennus, kuva 3
     
  7. Edetään elementti kerrallaan pitäen huolta aitalinjan suoruudesta.
     
  8. Mahdolliset katelaudat kiinnitetään elementtien päälle 2-3 ruuvilla.
     
  9. Tolppien päät sahataan tasapituisiksi 5-10 cm elementin yläreunasta ylöspäin.
     
  10. Tolpan hatut ruuvataan paikoilleen.


Aidan asennus Kruunuaidan kalliojaloilla

Kalliojalka asennetaan juotosbetonilla kallioon porattuun reikään.Vuokraamoista saa vuokrata kiviporakoneita, mutta terät täytyy ostaa.


Aidan asennus teräksisillä H-jaloilla betonivaluun

Korkeille ja peittäville elementeille suositellaan käytettäväksi H-valujalkaa upotettuna betonivaluun. Tällä tavalla saadaan tolpat tarvittaessa vaihdetuksi. H-valujalkaa ei saa asentaa talon viereen, koska talon salaojat ja eristeet voivat vaurioitua. Talon viereinen elementti kiinnitetään lähtökohtaisesti aina talon seinään kiinni L-kiinnikkeillä, jolloin siihen ei tule tolppaa.

Kruunuaita, asennus, kuva 4

  • Betonivalulle kaivetaan halkaisijaltaan n. 30-40 cm ja n.80 cm syvä monttu, eli 70-100 litraa betonia.
  • H-valujalkojen ja tolppien etäisyys on mitattava huolellisesti, sillä betonivaluja ei helposti siirretä. Tolppien välinen etäisyys 2005 mm. Muista mitata H-valujalkojen paikat juoksevalla mitalla, 0/210,5 cm/421 cm/631,5 cm/842 cm jne..
  • H-valujalan yläosan U-kohta kannattaa jättää vähintään 5-20 cm etäisyydelle maasta. Näin tolpat eivät ole kosketuksissa maahan ja kestävät pitempään.
  • Korkeilla ja peittävillä elementeillä H-valujalka kannattaa vahvistaa läpipultilla.
    (Ei kuulu vakiotoimituksiin, pultit on hankittava erikseen tai pyydettävä toimituksen yhteydessä)
  • Aidassa H-valujalka asennetaan avohahlo aidan suuntaisesti, näin laipat ottavat paremmin tuulikuorman vastaan.
  • Porteissa H-valujalka asennetaan  avohahlo julkisivua päin, näin laipat ottavat portin lehtien aiheuttaman vedon paremmin vastaan.

Porttien asennus

  • Portit asennetaan tukevilla H-jaloilla betonivaluun.
  • Valumontuksi kaivetaan siisti maamonttu vähintään 40 * 80 cm eli 100 litraa betonia. Jos paikka mahdollistaa, niin portin tolpat kannattaa yhdistää läpivalulla ja raudoittaa.
  • H-valujalka asennetaan porteissa avohahlo julkisivua päin.
  • H-valujalan yläosan U-kohta kannattaa jättää vähintään 5-20 cm etäisyydelle maasta.

 

Puuaidan huolto

Kun valitset materiaalit ja rakennustavan oikein, saat puuaidan, joka kestää vuosikymmeniä. Puuaita on oikein asennettuna ja huollettuna pitkäikäinen. Vaikka se likaantuu, niin sen puhtaanapito on helppoa. Useimmissa tapauksissa sade puhdistaa aidan hyvin tai sen voi itse pestä puutarhaletkulla ja harjalla. Puuaidan ikää pidentäviä toimenpiteitä ovat huollot parin vuoden välein, aluskasvillisuuden poisto aidan alta sekä huoltomaalaukset. Parin vuoden välein aita pestään kevyesti sekä tarkistetaan maalipinta mahdollista paikkamaalausta varten. Samalla on hyvä myös tarkistaa aitalinjan suoruus. Aidan alla kasvava kasvillisuus kannattaa poistaa, jottei aita kerää ylimääräistä kosteutta. Puuaidat olisi hyvä huoltomaalata noin 10 vuoden välein. Elementeistä tehty aita on helppo ja nopea irroittaa tolpista, ruiskumaalata kokonaan ja kiinnittää uudelleen. 

Painekyllästetyn aidan huolto-ohjeet